raakaa touhua

tiistai 28. huhtikuuta 2009


Siinä sitä nyt sitten vihdoin on!


Väri 001


Väri 002


Väri 003


Vasemmalla käsin kudottu näyte (pesty villaohjelmalla 40 asteessa, höyrytetty), oikealla koneella kudottu raakakangas 


Yksi tekstiiliverstaan kutomakoneista


Lankahyllyä :) Ei oikein välittynyt kuvaan, mutta ihanan värikästä!


Verstaan työtilaa.

Tänään se sitten viimein tapahtui, sain huopakankaani kudottua! Homma tosin ei tietenkään sujunut turhan helposti. Ensimmäinen ja ehkä suurin ongelma tuli vastaan siinä, että käsin kutomassani näytteessä tiheys oli lähellä 30 lankaa / cm, mikä ei koneella tietysti onnistu. Koneen rajojen puitteissa kudottiin sitten lähes tiheintä mahdollista sidosta, eli 20 l / cm, ja aika yllätys se kyllä oli, kun pomsi ei oikein tykännyt hyvää moisesta :) Eli kuten kuvista näkyy, alakuteen toimikas vei voiton, ja päällekin tuli kärkitoimikasta. Mutta sehän ei sinänsä ole ongelma, sillä siitäkin tuli onneksi aika hyvännäköistä. Kun tuotekehittely myöhemmin (kolmantena vuonna, kaiketi) jatkuu, yksi ongelmistani onkin sitten varmasti pinnan säilyttäminen selkeämmin yksivärisenä.

No, näillä mennään. Kuvissa kangas näyttää ihan kivalta, ja olinkin yllättynyt, miten toimivaa siitä kaikesta huolimatta tuli. Nurja puoli (valkoinen) taasen toteutui aivan kuten pitikin, olin ihan yllättynyt! Tästä on hyvä jatkaa.

Tänään sain kangasta jo pilkottua osiin ja aloitettua viimeistyskokeilut. Niin hienoa kuin raakakangas onkin, niin viimeistelty on ehkä vielä hienompaa, jos mahdollista. Näytteet kävivät koneessa (hellävilla 35 astetta) ja pyörivät sen jälkeen erinäisiä aikoja kuivausrummussa. Kangas vanuu mukavasti, ja mikä ehkä jännittävintä, pintaan tulee hauska kolmiulotteinen efekti!
Siitä ja myös tulevista työvaiheista - ainakin testausta ja fiilerin tekoa on luvassa - lisää kuvia torstaina, tänään jätin kosteat näytteet rauhassa kuivumaan... En kyllä melkein malttanut lähteä kotiin ollenkaan, mutta eiköhän tämä työpäivä ollut kuitenkin ihan tarpeeksi tuottelias.

0 kommenttia: